Tillbaka

Hur man skapar en tilltalande webbdesign

Det finns många element och faktorer som påverkar en webbdesign. Om du ska designa en webb, antingen som webbdesigner eller med något slags verktyg, är det några regler du bör ha koll på.

Regel 1 – Undvik jobbiga funktioner

Ett av de snabbaste sätten att skrämma iväg besökare från din hemsida är att presentera dem med en “popup”-ruta varje gång de går in på/lämnar din hemsida. Om meddelandet är viktigt borde du istället implementera den på webbplatsens startsida på ett snyggt sätt. En annan jobbig funktion är att ljud spelas upp automatiskt på en hemsida. Detta är något som besökare ofta ogillar. Besökaren vill ha kontroll och endast höra ljud om de själva klickar på media.

Regel 2 – Enkel navigation och struktur

Det ska vara enkelt för besökare att ta sig runt på hemsidan. Innan du publicerar din webb borde du alltid testa på personer du känner och se hur de klarar av att navigera din sida. Utför helt enkelt några “användarvänlighetstest”.

Regel 3 – Använd rätt färger

Att välja ljus bakgrund och ljus text funkar helt enkelt inte. Inte heller kommer överanvändning av färger att fungera på din hemsida. Bakgrundsfärger ska vara diskreta och inte för skrikiga. Färg kan i stället användas till detaljer, effekter eller för att få din besökares uppmärksamhet!

Regel 4 – Fyll inte upp sidan med för mycket information

De flesta personer gillar inte att jobba på stökiga skrivbord eller att bo i ett stökigt hem. Samma gäller på din hemsida. Om du försöker lägga för mycket information på hemsidan kommer du bara att förvirra och/eller tråka ut dina besökare. I stället kan du använda progressiva metoder för att visa ditt innehåll. Var dock försiktig med att gömma viktig information för djupt! Du vill inte att dina besökare ska behöva gräva genom ett dussin länkar för att till exempel hitta ditt kontaktformulär.

Regel 5  – Kontaktuppgifter/-formulär, endast 1 klick bort

Oavsett var på sidan din besökare befinner sig ska kontaktuppgifter eller formulär alltid vara högst 1 klick bort.

Regel 6 – Var konsistent med din design

Gör inte så att olika sidor ser ut att vara designade av olika personer. Se till att alltid ha en röd tråd genom alla dina undersidor.

Regel 7 – Gör det övertydligt

Precis som mig, har du förmodligen också någon gång besökt en webbplats utan att förstå riktigt vad verksamheten gör. Det borde endast ta några sekunder för dina besökare att förstå vad din verksamhet håller på med. Gör det övertydligt!

Regel 8 – Inga noveller

Innehållet på en hemsida behöver vara skrivet på ett visst sätt – kort, lättförståeligt (inget fackspråk) och rakt på sak. Besökare läser inte innehållet på en webbplats på samma sätt som de läser innehållet på en sida från en bok. Detta gäller särskilt om du har en hemsida riktad mot en yngre målgrupp, då ska det verkligen vara kort och rakt på sak! Om du inte fångar och håller fast din besökares uppmärksamhet kommer hen surfa vidare till din konkurrent.

Regel 9 Testa, sen testa igen

Ingen gillar att testa funktionaliteten på en hemsida. Det är tråkigt, tar lång tid och man måste fokusera under hela tiden. Men om en hemsida inte fungerar som förväntat kommer det inte spela någon roll om den ser fantastisk ut. Besökarna kommer bara förlora tillit till dig och besöka någon annans hemsida i stället.

Tack för att du läste, hoppas mina tips kan hjälpa dig på vägen!

Tillbaka till bloggen