Tillbaka

Vilka webbdesigntrender fick vi se 2018?

2018 har varit ett händelserikt år inom webbdesign och vi har fått se många spännande trender. I dagens inlägg skriver jag om några av mina favoriter som man kunnat se mycket på webben under det gångna året.

– Långa Människor i Illustrationer –

Det här är en trend som synts mycket på sociala medier på senaste tiden och ett tåg som många designers valde att hoppa på. Tanken bakom denna typ av illustration är att designers får människor att se ut som om de lider av något typ av mutation, de har en “normal” persons huvudform och ofta långa armar eller ben. Visst finns det långa människor, missförstå trenden rätt, men den är gjord som en rolig grej och idag hittar man denna typ av illustration runt om på internet, och några av illustrationerna är väldigt bra gjorda.

 

– Bakgrundspartiklar  –

En trend som hände tillsammans med kryptovalutor. Man kunde hitta denna effekt på många hemsidor som var relaterade till kryptovalutor. Denna typ av effekt får användare att stanna upp och undersöka vad som händer på sin skärm och kanske intressera sig mer i tanken bakom, men är det en trend som kanske blivit lite för mycket? När över hälften av hemsidorna som har med kryptovalutor att göra använder denna effekt på sin startsida, kanske man åtminstone kan börja fundera.
Pröva själv här!

 

– Bezier kurvor-

Missförstå mig rätt, jag älskar kurvor inom design men de måste användas effektivt, rätt och där de passar in. När man använder denna typ av design på till exempel en hemsida, är det viktigt att inte “kurvorna” tar över och blir distraherande för dina potentiella kunder. Använd dem rätt och med måtta. Bezier curves används i datorgrafik för att rita former, för CSS animationer och på många andra platser. Bezier curves syntes mycket under 2018 och visst, jag tycker det är väldigt snyggt. Men kan det vara en trend som väldigt fort fick fart och nu blivit för mycket? Är det en sådan trend som många använder för att alla andra gör det och det funkar för de? Det tror inte jag, dessutom är det en av mina favorittrender från 2018 och något jag definitivt tror att vi kommer se mer av när vi går in i 2019, alltså ingen trend som kommer lämnas bakom.

 

– Illustrationer med utmanande färger –

Detta är något jag verkligen tyckte om från 2018. Livfulla färger. Lila, rosa, blåa toner, tre färger som inte på första hand låter bra ihop, men som 2018 blev en stor succé. Och det är något jag personligen ser fram emot att se mer av. Det är en trend som pushar designers att tänka utanför boxen och vad de kanske vanligtvis skulle känna sig trygga med att designa. Under lång tid har det varit vanligt att använda sig av normala och förutsägbara färgpaletter, såsom grå, svart eller vit – färger som passar bra ihop och är enkla att använda. Men faktum är att det är svårt att argumentera emot den positiva effekt som färger har på en. Du kan annars bara föreställa dig en grå januaridag (som det är nu) i jämförelse med en solig dag. Oavsett vilken årstid det är kan nog de flesta hålla med mig om att en solig dag slår det andra. Så nu håller i alla fall jag tummarna för att 2019 fortsätter vara ett färgrikt år.

Tillbaka till bloggen